Адвокатът Наташа Пирц Мусар в неделя спечели втория тур на президентските избори

...
Адвокатът Наташа Пирц Мусар в неделя спечели втория тур на президентските избори
Коментари Харесай

Жена спечели за първи път президентските избори в Словения

Адвокатът Наташа Пирц Мусар в неделя завоюва втория тур на президентските избори в Словения, заяви " Ройтерс ".

Тя става първата жена държавен глава на страната. Това показват данни на изборната комисия, базирани на 86,7 % от преброените гласове.

54-годишната Пирц Мусар печели 53,83 % от гласовете на балотажа, докато нейният противник, десен политик и някогашен външен министър Анже Логар, взима 46,17 %.

Избирателната активност е 49,9 %, прибавя news.bg

Припомняме, че Логар печели първия тур на президентските избори, извършен на 23 октомври, с 34% против 27% за Мусар. 

Въпреки че ролята на президента в някогашната югославска република е най-вече церемониална, той е главнокомандващ на въоръжените сили и също по този начин номинира някои висши чиновници, в това число шефа на централната банка. Повечето от тези номинации също би трябвало да бъдат доказани от Народното събрание.

Новият президент на Словения, която е член на Европейския съюз и НАТО, ще размени Борут Пахор, някогашен модел от стилната сцена, който изкара два мандата и постоянно бе именуван обществено " Инстаграм " -президент поради честото потребление на обществената мрежа.

46-годишният Логар е представител на евроскептичната, антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) на някогашния министър председател Янез Янша, която загуби парламентарните избори през април от екологичното Движение за независимост на новия министър председател Роберт Голоб.

Пирч Мусар, 54-годишна, някогашен ефирен водещ, която в този момент е авторитетен юрист, води акция за правата на индивида, върховенството на закона и проблемите на обществените грижи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР